02/07/2024 0 Kommentarer
Velkommen til vores forårskoncert - reportage fra Alle Kan Synge
Velkommen til vores forårskoncert - reportage fra Alle Kan Synge
# Ukategoriseret
Velkommen til vores forårskoncert - reportage fra Alle Kan Synge
»Velkommen til vores forårskoncert – tralulalej, kom og syng med mig«.
Sådan sang 164 børn, da korprojektet Alle kan Synge inviterede familie og venner til en storslået forårskoncert på Herstedøster Skole torsdag den 28. marts. Meget symbolsk var det samtidig én af de dage, hvor Lunden rigtigt kunne nyde den første spæde forårssol og der var massiv opbakning.
Korprojektet har fra sin spæde begyndelse mødt bred opbakning fra alle sider og én klasse alene stod for 88 tilmeldinger. Således fik skolen travlt med at gøre klar til et ekstraordinært stort rykind da Forårskoncerten så ud til at blive et tilløbsstykke.
»Det er stort at se, hvordan eleverne stråler, når de synger og allerede har fået et nyt fællesskab ude i klasserne,« fortæller Birgitte Pilgård, skoleleder, og fortsætter:
»Vi har så dygtige lærere og pædagoger, der virkelig brænder for det her. Det gør mig så stolt og vi kan allerede mærke resultaterne af vores nye samarbejde med Korskolen. Det går lige i tråd med skolens udvikling og understøtter vores fokus på trivsel og udvikling.«
Forberedelser og summen af liv og lyse stemmer. På selve dagen var der flittig aktivitet i hallen og en konstant summen af glade stemmer, fnis og snak, lidt hopsa på sidelinjen, sang og lydprøver.
Banen var bogstaveligt kridtet op og alle børn vidste præcis hvor de skulle sidde,stå og vente. Der var instrueret og øvet; op på scenen og ned fra scenen. Det hele foregik meget glidende og i en munter og spændt stemning. Koret afholdt koncert for ældre klasser og høstede flot anerkendelse og applaus. Detaljer blev justeret, og der var stadig overskud til at give en stille elev et ekstra kram af sin lærer. De 164 børn var ultravelorganiserede og fulgte diskrete vink og signaler og kunne skifte formation på et splitsekund.
Født til sang – og sang gør glad. Børnene flokkedes om vandflaskerne i en pause, og jeg får lejlighed til at sludre med et par stykker af dem. Jeg vil jo gerne høre, hvordan det er at gå på Herstedøster Skole og have fået kor på skemaet.
»Det er sjovt.« »Jeg kan rigtig godt lide Trafiksangen.« Isabella fra 1.G fortæller, at hun glæder sig til at »stå på scenen og gi’ den gas.«
»Jeg er født til at ku’ li’ at synge … og danse,« udbryder en pige pludselig og står med rank ryg og smiler. Det er Aisha fra 1.E. Samme Aisha er iøjefaldende ved aftenens koncert, da skørtet ganske enkelt ikke står stille på hende på noget tidspunkt. Hele kroppen synger og benene næsten danser til rytmerne.
Om eftermiddagen kommer børnene fra Spirekoret, som er den yngste korgruppe i Herstedøster Kirkes Korskole. Ingrid, Karla, Kirstine og Sally er fra 2.G, og mens vi taler sammen, tripper de og hænger på skift i ribberne og virker spændte og lidt utålmodige.
»Jeg bliver så glad, når jeg synger,« forklarer Sally og er slet ikke spor bange for at stå på den store scene, for det havde hun »nemli’ prøvet før«.
Backup Band – rutine og elegance. Før generalprøven hilser jeg på bandet, som er sat sammen i dagens anledning. Musikskolen stiller med to rutinerede lærere, Mikkel Brink, trommeslager, Niels Ryde, bassist og Martin Seier fra Brønshøj, pianist, organist og tilknyttet DR Korskole.
De er vant til at spille med flere forskellige bands og det lader til at de hygger sig og synes, at det er en sjov opgave. Korets repertoire er medley-agtigt og har mange skift i stil og rytme, for kan man det med en flok begynderkorbørn og er det ikke ret svært?
»Ja, det kræver jo, at man virkelig kan sine ting. Men når de kan det så godt, som de her børn kan, så er det faktisk nemt at spille til,« smiler Mikkel Brink.
Korsang fra skovens dybe stille ro til rap, funk og guld på sky. Repertoiret er berusende i sin variation og bød på utallige overraskelser. Koret gik overlegent fra klassisk kor til pludselig at bryde ud i rap. Så lød der legende funk-bas, glade disko-rytmer og mild pop afbrudt af et par vers med varme calypsorytmer. Via blid swing jazz var vi pludselig tilbage til klassisk kor. Wauw.
Hør 164 børn lave stilskift og variere tempo, rytme og styrke i nærmest én glidende bevægelse. Store og små havde styr på programmet; stå op, sid ned, pigerne synger, drengene synger, pause. Næste. Store synger. Små synger. Næste. Elegant bundet sammen til én lang fortælling og undervejs speaket af korleder Signe Sørensen, som styrede scenen og formåede at engagere publikum i ekko/svar og fællessang undervejs vel flankeret af klassernes egne musiklærere.
Det er ret unikt at se flere korledere og musiklærere samarbejde om fælles ledelse på én gang – og der var skabt en vild synenergi hele vejen rundt om koncerten, for nu at blive i musikersprog.
Fællesskab mellem dygtige og helt nye sangere. »Det er bare så fedt. De små synger jo lige fra hjertet,« fortæller en af de dygtigere sangere fra Herstedøster Kirkes Ungdomskor.
Jeg møder dem på gangen, og vi taler om det med at blande dygtige og nybegynder-kor.
»Det betyder ikke så meget, om de lige rammer tonerne. Det kan de selvfølgelig ikke, når de er så små og lige er begyndt. Men det er en fed oplevelse for os, selvom vi sangteknisk er dygtigere, for der er sådan en virkelig god energi. De kigger på os og vi kigger på dem.«
Det er næsten rørende at høre, hvordan de ældre sangere favner de små. De smiler og fortæller, at de jo kan genkende sig selv fra dengang de startede til kor.
»Det er flot, hvor meget de har øvet og øvet for at lære en masse nye tekster, for det er jo ikke bare sådan lige at gøre.«
Kor handler om glæde, følelser og at kunne skabe et helt magisk øjeblik, hvor det bare er ”fedt at være med”.
Energisk koncert rørte flere generationer. Alle børnene sang godt med. Et par små søskende dansede på sidelinjen. Forældrene smilede og klappede. En stolt Theo havde inviteret sin Oldemor-Ingelise med, som sad med overskud og ro og smilede midt i menneskemylderet:
»Det er da fantastisk. Det er så dejligt at se. Det er jeg glad for.«
Det lød samstemmigt fra flere forældre: »Flot koncert«. »Dejligt«. »Fedt projekt«. »Man bli’r jo helt glad af sådan en koncert«. »De har talt så meget om det og været så spændte«. »Stor oplevelse«.
Flere forældre melder, at deres børn har sunget mere derhjemme og nogle kan simpelthen høre, at børnene på kort tid er blevet dygtigere til at synge og ramme de rigtige toner.
Projektkoordinator på Herstedøster Skole, Charlotte Greve, og musiklærer Line Tarp, smilede stort efter koncerten:
»Det var bare så fedt. Alt gik op i en højere enhed. Vi er så glade. Yes.«
Koncerten berørte alle generationer og flere gik syngende, fløjtende og nynnende derfra.
Musik er både en kunstform og en livsform – bred opbakning til kor-projektet. John Høybye var hædersgæst og er én af Danmarks absolut førende kormusik-profiler gennem en menneskealder.
Høybye omtaler Alle kan Synge som et fantastisk projekt og ser det nytænkende samarbejde mellem skole og kirke, som en god og kvalificeret indsats.
»Det var også på tide,« smiler Høybye og kan se potentiale i projektet ift at brede sangen ud og engagere små børn allerede fra indskolingsalderen og præciserer, at »musik er både en kunstform og en livsform, som jeg under alle mennesker at kende til.«
Tage Bauer er medlem af Glostrup Provstiudvalg, men tilbage i 2008 var han næstformand for Herstedøster Kirkes Menighedsråd. Dengang udarbejdede man en 10-punkts Vision for sognet, hvoraf det ene punkt specifikt handlede om kor: man ville gerne udvikle en korskole. Da Tage overværede korprojektets forårskoncert var det med slet skjult stolthed.
»Det kræver jo i den grad at vi har sådan nogle stærke ildsjæle, som kan bygge korsangen op. Jeg vil sige, at vi har opnået visionen og mere til. Det her samarbejde mellem kirken og skolen er jo helt vidunderligt.«
Tekst Malene Adler Foto Kim Matthäi Leland
Kommentarer